Waarom wij het doen

 

Sporten draagt bij aan een betere gezondheid, en het zorg dragen voor het eigen lichaam en de gezondheid van anderen vormt een belangrijke peiler in ons opvoedingsproject. Dit is waarom wij als school dit project organiseren. 

Door te trainen voor een bepaald doel, dat voor velen hoog gegrepen is, leren leerlingen dat hun lichaam een werktuig is met grenzen. Eenmaal een leerling een op het eerste zicht ongrijpbaar doel overwint door bewust om te gaan met training en voeding, leert hij of zij dat deze grenzen verlegd kunnen worden. Deze ervaring veroorzaakt een besef van verantwoordelijkheid voor het eigen gezonde lichaam en hoe een gezond lichaam bijdraagt aan een gelukkig leven.

Fietsen van Lier naar Alpe d’Huez is meer dan alleen een fysieke en mentale uitdaging. Het reizen op het tempo van een postkoets doet het land meer ontvouwen dan wanneer men op het tempo van de snelweg naar het zuiden raast. Kleine wegen leiden naar kleinere dorpen die een autoreiziger vaak links laat liggen. De fiets tDSC_0071oont een land in al zijn uitgestrektheid en diversiteit. Het boek ‘De ontdekking van Frankrijk’ van Graham Robb is daarom voor elke Frankrijk-reiziger verplichte lectuur:

Fietsen schept niet alleen de mogelijkheid om uitputtend onderzoek te doen naar de opbrengst van het land, maar ook een enorme honger naar informatie. Een bepaald samenspel van akkers, wegen, weersomstandigheden en geuren laat een onverklaarbaar heldere indruk achter in het fietsbrein en komt soms jaren later boven om zijn vage vragen te stellen. De fiets onthult voor haar berijder een panorama van het land van 360 graden in het rond en zorgt ervoor dat hij de geleidelijke veranderingen daarin via wisselende verzetten en spierspanning registreert en er haast geen centimeter van kan overslaan.  (uit: ‘De ontdekking van Frankrijk’)

 

fietsen voor het goede doel – een project van campus Sint-Ursula